Aslında girişimcilikten çok, hayalcilik üzerine bir bölümdü.Biraz alıntı yapayım:
Cosby Tıp okuyacağını düşündüğü, kızının yeni eşine steteskop hediye eder.
Çocuk, Elvin hediyeyi kabul etmez, eşi, yani kızları nedenini açıklarsan anlar der. Zaten bir süredir çift duygular hisler üzerinde uçmaktadırlar. Balaylarında bir çiftle tanışmış, brooklinde (pek de hoş olmayan bir yer) kamp malzemeleri dükkanı açacaklarından çok etkilenmişlerdir.
Etkilendiklerinden çocuk tıbba devam etmez, kız hukuk okumaz, fakat Cosby ebebeynler bir yıl düşünsünler der. Valla nasıl güzel bir davranış. Kendileri yaşasınlar görsünler.
Çocuk çok iyi bir yere çok dandik bir işe girmiştir, kız da iyi bir işe gireme ihtimali vardır, ama para biriktirip sonunda dükkanlarını açacaklardır. Hikaye o kadar tanıdık geliyor ki bana. Ev bulurlar ve çıkarlar. Cosby'leri davet ederler yemeğe. Tek göz bir oda, gürültülü ve ışıklı bir ortam. Fakat çift acaip mutludur.
Bölüm sonunda Theo, oğulları bizim Cosby'lerin odaya gelir, derki anne baba, ben ne kadar emek ve para harcayıp sandranın ve eşinin okula devam etmeyişine kızdığınızdan çok etkilendim. Asla böyle bişey yapmayacağım. (Huuuu theo'dan böyle sözler). Onun için şimdi geldim ve açıklıyorum: Üniversteye gitmeyeceğim!
Yaklaşık 110binlik bir fatura çıkarır ve o kadarı rahatlıkla kendisine ödeyebileceklerini söyler. Onlar da son derece sakin, Brightston'u kazanması halinde seve seve vereceklerini söylerler :).
Elbette iyi oluşturulmuş bir yol haritası ve plan var bu Sandra ve Elvin'de. Fakat plan tamamen kurgudan ve dayanaksızlıktan yani hayalden oluşuyor. Gelir modeli yok denecek kadar zayıf ve dayanma süresi çok uzun.
Bir çok proje böyle değil mi? Yani aslında devlet işleri (vergiler, şirket), sürmesi gereken yaşam aslında en önemli engel bir işin oluşamamasında. Hayalcilikle yola çıkan girişimler de çok kolay engeli aşamıyor. Bunun örneklerinde gerçekten sürünme hikayeleri var. etohum bu anlamda büyük iş yapıyor ama gördüğüm, devam eden, gelecek vadeden projelerin tutulması. Yani Survive hizmeti değil, kâr ortaklığı öneriliyor.
- Sağlam plan yapmak lazım. şu tamamlanınca projenin ½'si biter, bu olunca ¾'ü biter ve lansmana çıkarız. Para şu aşamada bu yolla gelir vb.
- Yarın işten çıkabilecek temizlikte çalışmak, ve projelere açık olmak lazım.
- Bir kenarda büyük miktarda (lütfen yatırımcılar kendi üzerlerine alınmasın, min 3 ay çalışmadan yaşamalık paracıktan bahsediyorum!) tutmak lazım.
- Proje tutmasına 10'da 5 kala para biterse ne yapılacağı, proje tutmayacağını düşündüğü anda ne yapılacağı çıkarılmalı. Yani felaket senaryoları planlanmalı.
- Engeller temizlenmeli, sevgili unsuru sorun olmaktan çıkarmalı (mümkünse kan akmamalı, polis işe girerse proje patlar)
- Günlük plan yapılmalı, günde 5 saatten çok çalışılmyacak hedefler konmalı fakat daha çok çalışılmalı.
- Detaylar versiyon 2'ye bırakılmalı.
- Daima bildiğiniz işi yapın, belki komşunun tavuğu düşündüğünüzden daha az yumutluyordur