http://interneticaret.blogspot.com/2011/02/masterindex-turkiye-eticaret-odeme.html okuduktan sonra kendimi tutamadım. Ve yorum yaptım.
@mahirerkan mastercard e-ticaret gününe katılmış. Özellikle yeni parlayan fırsat siteleri (bizim de fırsat toplayan sitemiz firsatbulur.com var) ile fiyat avantajının müşteri çekici bir özellik sağladığını fiyat avantajının yapılan araştırmaya göre %42 gibi büyük bir paya sahip olduğunu (%36 evden çıkmama, %35 zaman tasarrufu, %23 ürün&fiyat karşılaştırma rahatlığı), fakat ayda bir kez alışveriş yapılmasının aslında o kadar da alışmadığımız verilerini toplamış.
Aynı zamanda Mastercard'ın, hesap kartlarımız, yani normal banka kartlarımızın da internette kullanılması üzerine çalışacağını bildiriyor. Bunu İngiltere'de 2009'daki ortalama %48 kişinin kendi hesap kartını kullanarak alışveriş yaptığını söylemişler. Türkiyedeki durumu bilmiyorum ama ben kişisel olarak banka kartımı, yani o değerli maaşımın olduğu hesabın kartının dışarı açık olamasını kaldıramam. Tmm yorum yapmadan özete devam ediyorum. Türkiyede %79 kredi kartı, %15 kapıda ödeme tercih ediyormuşuz.
Bu kadar umutlu, gelişen koca bir devin eşiğinde duruyoruz. Fakat unutmadığımız toplumsal bişyler var. Neden geriden geliyoruz diğer ülkelerden. Bunun iki sebebi var:
1) Güven duymuyoruz.
2) Çok pahalı
Neden insanlar güvenmiyor ki, Altı üstü güvenli yazan bir yere girip satın alacağız.
Arkasında geçmişte Özellikle virüslerin cirit attığı windows'un türkiyede yaygınlığı, insanımızın iyi niyetli olması ve yardıma açık olması fakat en büyük suç dolandırıcılara kapıyı sonuna kadar açan, bankaların sorumsuz, umursamaz tavırları. Garanti ve YapıKredi'yi dolandırıcı memnuniyeti konusunda alkışlamak gerek.
Dolayısiyle insanlarda internetten alışveriş yaptığında dolandırılacağı fikri sağlam bir şekilde oturmuş durumda. Hangi banka hangi işlem olduğundan bağımsız olarak.
O kadar çok insan biliyorum ki kesinlikle kredi kartını ile bırakın alışveriş yapmıyorlar. Kredi kartı çok avantajlı ve var herkes de internet bahis olunca cebinden çıkaran sayısı çok düşük oluyor.
Bir banka çalışanı arkadaşımın internetten kesinlikle alışveriş yapmaması ilk aklıma gelen örnek.
Diğer konu da sürecin pahalı olması. Bankacılık 40tl, kargo 5tl, internet 50tl,kullanıcı açısından, siteler açısından da milyara varan alt yapı yatırımı (bir çoğu ttnet ücerti) ve banka komisyonları hem piyasaya girme maliyetini arttırıp girişimcilerin taze fikirlerini engelliyor, hem de yapılan satıştaki dış piyasa ile olan fiyat avantajını bitiriyor.
Bu iki sorun sadece 2. dünya ülkesi olmamızdan kaynaklanıyor. Güven sorunu güvenebilecek ortaklarla iş yapmaktan geçiyor. Dolandırıcılar ortaklardan destek alarak rahatça dolandırabiliyor.Bu yüzden garanti veya yapıkredi gibi bankalarla çalışmamak gerek. Müşteri hizmetlerini aradığınızda rahatça telefonun karşısında muhattap bulabildiğiniz bankalarla çalışmanız önemli. Bu önemi sonrasında iş yapmak istediğinizde de hissedeceksiniz. İnternet ve bağlantı ücretlerinin 5'de bir oranında düşmesi lazım. 96'da ilk internetimi aldığımda 15$ (23tl) ödemiştim. Ortaokul öğrencisi olarak bir ayda biriktirmiştim. Şimdi 80tl ödüyoruz 3 kişi olmasak ödemem. Ayrıca çok da kaliteylidi hizmet. Bunun hosting tarafında da ttnet abd'nin 10 katı kadar ücret istiyor. Yani bilgisayar aldım hosting yapıyorum diyemiyorsunuz. vb.