Orjinal fikir yoktur


Ben anlamıyorum etrafta dönen orjinal fikirler yok muhabbetini. O yüzden yazma ihtiyacı duyuyorum: 1) orjinal yoktur, 2)fikrin orjinal olmasına gerek yok. 3)Orjinal olmayan fikirler clone değildir.


Orjinal fikir yoktur:
 

Ortaokulda Fuzuli'nin Leyla&Mecnun kitabının, anlatılan bir  öykünün yeniden anlatması olduğunu duyunca şaşırmıştım. Fuzuli sıfırdan yazmamış, olan kopyalarını detaylıca inceleyip kendi anlatımına öyle başlamış. Ve kendisini Fuzuli yapan esere böyle ulaşmış. Edebiyat böyle ilerliyor demişti Türkçe hocamız, eski olan şeyler üzerine yenilikler getiriyorsunuz.

Bilimde farklı değil, bir düzine kadar kural ve kanun bulunuşu örnek verebilirim mesela: Edison ampulü. Ampül bir bütün olarak planlandı. Ve olan bir şeyin yerini uygun fiyata alması üzerine kurgulandı: gaz şebekesi. Gaz şebekesinin kurgusunu, kabloların döşenişinden, jenaratöre kadar gaz şebekesini örnek almıştı.

Benzer ve farklı şekilde genel görelilik, önce özel görelilik olarak çıkardığında Einstain, gerekli 4 denklemin ve bu denklemlerin anlamı olan teorilerin hiç birini kendi yaratmadı. Yaptığı şey bunları bir bütün oluşturacak şekilde mantık dizisine oturtmaktı.

Amazon, kitap satma işini internete taşımıştı. Yani taksimde değil internette.
Belki bilirsiniz google, yahoo ile konuştuğunda yahoo bizim zaten search engine'imiz var diyip göndermişti çocukları. Arama kısmının bir kopyası, bir algoritma olarak görmüştü google'ı.

Yakın zamanlı bir örnek veriyim, groupon'u fransız bir arkadaşıma anlattığımda eskiden dergiler verirdi kuponları şimdi siteler mi veriyor demişti. Groupon 60Milyar dolarlık varoluşunu, var olan bir sistemi taklitle yaptı.

Yani hiç bişey sıfırdan olmuyor, binlerce akıl binlerce fikir ve hepsi birbirinin benzeri. Aralarından implemantasyonlar fırlıyor, belki başka koşullardan bir sonraki nesle kalıyor.

Türkiye'de eksik olan, insanların inancı. Türkiyeden, bizim insanımızdan bir şey çıkmaz düşüncesi. Google'ın ilk yatırım sermayesi 100bin$'ı ben bulamazdım.