sosyal demokrasi

Ankarada patlama oldu. Ersin, bro güvende mi, o erken kalkmaz güvendedir, ama tanıdık birisine bişey olmuş olabilir mi? Sakin dikkat hemen Ersini aradım. Ersin iyi olduğunu söyledi.

Haberler çok çelişkili, tüp mü yoksa bomba mı? Vali ve diğer çalışanlardan bomba olabilir ama tüp atıldığını gören var açıklaması, ama Bülent Arıç bunun bir bomba olduğunu açıkladı. Şimdi ciddi bir fark var, bomba mı tüp mü?

Bu yazı  ne bomba ile, nede neden atıldığı ile ilgili. Bu yazı dürüstlük ve gerçeklerle ilgili.
Ersin'in patlayan şeyin ne olduğuna dair yorumu: "Keşke sosyal medyadan bir görgü tanığı olsa ama sanırım yok" şeklinde şok edici bir yorumdu. Hakkaten sosyal medyaya güvenimiz var. Bir gazete, bir bakan bir vali taraflı olabilir veya düşüncelerini duruma göre konumlandırabiliyor olabilir, ama ilk anda olayı gören ve bunu yayan birisi için durum son derece farklı.

Bizim kendimizi ifade ettiğimiz alanımızda dışarı karşı bir dürüstlüğümüz var. En beğendiğimiz giysilerimizi giyip geçiyoruz: biraz asilik, biraz yenilikçilik, biraz trend giyiyoruz ama dürüstlük olmadan çıkmıyoruz.

Gazeteler veya belirli bir pozisyondakiler için durum pek de rahat sayılmaz. Korumaları gereken saygınlıkları varken susmak, görmemek veya söylememek durumunda kalabilirler. Nitekim milli duyguları yoğun olan bir gazeteci hayatında bir dönüm yaşadığını yazmıştı: Milli bir gerçek öğrenmiş ve bunu kamu oyunun öğrenmesi halinde infial yaşanabileceği ve arası milli kişilerle kötü olabileceği için saklaması ama gazetecilik görevi gereği açıklaması ve işini yapması gerektiğini yazmıştı. O tabiki milli duygularını ve görevini seçmişti.

Tek başına birisini susturmak kolay. Ufak bir şahsi bir tehdit, yemezse ailesi üzerinden tehdit vb. oldukça çok yolu var. Ama gönderilmiş bir sözü geri çekmek ne kadar zorsa, söylenmiş bir sözü de çekmek o kadar zor.

Çok anlamlı geldi, sosyal medya iş değil, ilgi alanı, insanlar ilgilerini, bilgilerini paylaşıyor. Satın almak veya müdahale etmek bir o kadar zor. O yüzden böyle bir olay olduğunda gözümüz sosyal medyadan birisini arıyor. Bir tweet bir profil update'i vb.